maandag 29 oktober 2018

Woelig weer op dinsdag


Dit beest (bovenstaande satellietfoto) komt morgen naar ons land. De wolkenkrul op dit beeld herbergt een diepe depressie bezuiden de Alpen en zorgt daar voor erg veel regen over die gebieden en lokaal voor bakken sneeuw in de Alpen. De kerndruk is diep voor die gebieden: zo'n 980 hPa. De komende 24 uur trekt de depressie de Alpen over en trekt dan richting de Benelux. Morgen gaat ook bij ons de luchtdruk de dieperik tot ongeveer 980 hPa. Het gaat regenen vanaf de late nacht. De regenzone trekt noordwestwaarts en bereikt het westen in de ochtend. Daarna gaat de regenzone verder draaien omheen de diepe depressiekern waardoor het actief regengebied als het ware lang over delen van ons land zal blijven slepen. In die zin dat er lokaal morgen tot 50 mm regen kan vallen.

In de gebieden bezuiden Samber en Maas koelt het morgenvoormiddag flink af, in zoverre dat de regen overgaat in sneeuw. Of die sneeuw ook op de weg blijft liggen is onzeker maar de kans is aanwezig. Daar kan de wereld morgen even wit worden. Na de middag warmt de lucht daar op en verdwijnt de eventuele sneeuw dus opnieuw.

Vooral in de namiddag en avond, wanneer de depressie aankomt boven de Noordzee, komen we terecht in een krachtig windveld waarbij de wind, nadat het bij de depressiekern eerst weinig waait, plots zal opsteken vanaf het westen met een kracht 5 tot tijdelijk 6. Rukwinden lokaal tot 80 à 85 km/h zijn mogelijk.