zaterdag 28 juli 2018

Nieuwe 'buiten proportie' hitteopstoot al in de maak?

Zien we op de huidige weerkaarten voor eind volgende week al opnieuw de kiemen voor een nieuwe hitte-opstoot? Met argusogen is het kijken naar de fenomenale hitte-opbouw over de regio van het Iberisch Schiereilend , noordwestelijk Afrika en het zeegebied ten westen van Portugal.

Op een hoogte van het 850 hPa vlak tonen de modellen een temperatuur van 25 à 30 graden. Het gebeurt nog wel dat deze tropische luchtmassa over Spanje en Portugal komt maar veelal niet in zo'n uitgebreide proportie en niet zo westelijk. 

Bij afwezigheid van een krachtig lagedrukgebied dat deze warme lucht over het zuiden moet houden, is het bijna onvermijdelijk dat een deel van deze tropische opstoot, westelijk Europa zal bereiken. En dat is nu net wat de modellen op termijn ook indiceren. Waar de warmste lucht uiteindelijk terecht komt is speculatief. Zo voorziet GFS de warmste lucht (met een T850 van 22 graden!) rond 6 en 7 augustus boven de Britse Eilanden. Wij moeten het dan stellen met zo'n 15 graden op 850 hPa, wat nog steeds 30 graden moet opleveren.

Het Europese model geeft een zelfde scenario (de deterministische oplossing tenminste) , zij het dat de tong met warme lucht tot bij ons komt met een T850 rond 22 graden op 7 augustus (in het Franse binnenland rond 24 graden). In dat geval klimt het kwik met gemak tot rond 35 graden opnieuw (over centraal Frankrijk richting 40 graden).

Het is allemaal speculatief en fragiel, maar beide globale weermodellen tonen de opbouw over bovengenoemd gebied en de uiteindelijke opstoot richting onze contreien.

Overigens moeten we niet wachten op die extreme hitte om zomers weer te krijgen. Het is vandaag dan misschien ruim 10 graden afgekoeld, we verwachten nog steeds maxima rond 25 graden (in sommige zomers halen we die waarde niet eens). Wat meer is, de komende dagen wordt het warmer met morgen zondag alweer 25 graden en maandag een graad of 28. Ook de dagen daarna halen de temperaturen vlot 25 graden met naar het einde van de week maxima rond 30 graden. Het warme weer duurt met andere woorden nog wel een dag of tien. Daarbij blijft het overwegend droog en vanaf midden volgende week krijgen we opnieuw volop zon. Met andere woorden, de grootste hitte is misschien (tijdelijk?) voorbij, maar op zich blijft het gewoon hoogzomeren.


Als het vandaag in Ukkel 25 graden wordt, is de hittegolf niet 'verbroken' en kan het goed zijn dat deze nog minstens 10 dagen aanhoudt, waarbij we wat betreft duur, het record van 1947 verbreken (toen duurde de hittegolf 19 dagen).