vrijdag 28 juni 2013

'het wordt vanaf volgende week zomers....aja?'

Zo gaat dat tegenwoordig, op de weerkaarten is in de verte de mogelijkheid tot mooier zomerweer te zien en de kranten smeren dit meteen uit als aanstormende hittegolf. Net zoals het 'gewone' onweer van afgelopen week er één ging zijn met superstorm allures à la Pukkelpop (wat tevens geen steek houdt want weerkundig gezien was zelfs dat onweer niet buitengewoon hevig).

Ok, laten we al die berichten nog maar eens relativeren....

Het is waar dat het Amerikaanse weermodel GFS al dagen met zomerweer aandraaft beginnende ergens volgende week maar elke dag wordt dit model iets minder enthousiast of schuift het model het zomerweer voor zich uit. Het Europese model, nog steeds een beter model dat GFS, laat niks van dat alles zien en toont hoogstens een tendens naar 'normaler' weer en ne en dan eens een dag waar de 23° kan gehaald worden. Op geen enkel moment toont het model een blokkade in de atmosfeer welke moet leiden tot echt zomerweer zoals de mensen dat graag willen. Het Europese model laat een zwak meanderende westelijk patroon zien waarbij trogjes worden afgewisseld met zwakke mobiele hogedrukwigjes. Geen hardnekkige koude troggen meer dus, maar dus ook geen broodnodige blokkades op de juiste plaats. Anders gezegd....de kranten zouden beter spreken van puur 'Belgisch zomerweer' de komende 7 à 10 dagen met eerder normale temperaturen en veelal droog weer met af en toe zonnige perioden.

Maar eerst trekt er nog een kletsnatte regenzone over ons land volgende nacht, voorlopig de laatste in de rij...

Los van het feit dat het geen buitengewoon zomers weer wordt, valt dit weerbeeld voor veel mensen nog best te genieten uiteraard...zeker in vergelijking met het buitengewoon koele en sombere weer (in het binnenland) van de voorbije week!

Karim Hamid