dinsdag 5 augustus 2014

Belangerijke evolutie op de weerkaart

Tot het weekend kunnen we nog genieten van vrij zacht tot zacht zomerweer, evenwel steeds aan de wisselvallige kant. Dat zachte weer hebben we al weken te danken aan de aanwezigheid van een standvastige trog in de hoogte ten westen van het Europese continent en anderzijds een rug van hogedruk in Oost-Europa. Dit zorgde er voor dat het bij ons relatief zacht was en over Oost-Europa en delen van Noord-Europa en Rusland buitengewoon warm was.

Maar dit gaat allemaal veranderen! De trog waarvan sprake heeft beslist vanaf het weekend naar het continent te verhuizen waardoor deze over ons komt te liggen en later doortrekt naar het oosten. Dit houdt in dat de warme lucht mee verhuist naar het oosten en wij meer en meer te maken krijgen met koelere zeelucht uit west. halen we op 850 hPa nu nog veelal de 10°, dan is dat volgende week maar een graad of 6-7 meer. Zo'n 3 graden koeler dus, wat zich vertaalt en maxima van eerder 20° ipv 23 graden, en dat maakt best wel een verschil uit. Ook de nachten koelen flink af met volgende week minima eerder rond 10-11° ipv de 13-14° nu.

En dan is er nog ex tropische cycloon Bertha. Nu nog een echte TC, maar de komende dagen wordt deze cycloon in de westcirculatie opgenomen en verliest ze haar tropische eigenschappen. Dat is trouwens goed te zien in deze grafiek. De restanten worden tegen zondag bij de Britse Eilanden maar meer dan regenachtig en wat winderig weer zal dit niet opleveren. De gedachte dat de restanten van een orkaan over hen trekt, kan sommigen misschien wel een voldaan gevoel geven...

Windhoos in Mol?

Althans volgens Het Nieuwsblad. Je vraagt je toch echt soms af of tegenwoordig journalisten nog dubbel checken of gewoon alles van het net grabbelen en in hun gazet droppen. Triestige evolutie en het bewijs dat er massa's foute informatie in de kranten van tegenwoordig staat. Was ik de hoofdredacteur, de schrijver van het artikel lag er meteen uit. Termen als 'windhoos' zijn geen zaken om mee te lachen of gewoon voor waar over te nemen.

Het gaat in deze dus natuurlijk niet om een windhoos, mr. de redacteur, maar om een stofhoos. beide hebben met elkaar niks te maken, buiten het feit dat ze beide om een verticale as roteren...
Een stofhoos ontstaan niet bij onweer zoals een windhoos, en is voorts zelden gevaarlijk, en al zeker zeer zelden in onze streken. Ze ontstaan wanneer de onderste luchtlagen extreem opwarmen en dat zien we vaak over grasland en zandgrond. Ze komen dus over het algemeen voor in situaties met weinig of geen wolken en dus zeker niet bij buien of onweer. De grond moet droog zijn en de zon zorgt voor sterke instraling zodat de bodem sterk opwarmt en het contrast met de lucht erboven hoog wordt. Daardoor ontstaan er sterke stijgbewegingen die uiteindelijk in zo'n stofhoos of 'dust devil' kunnen evolueren. Dergelijke stofhozen zijn geen zeldzaamheid, ook niet in de Benelux.