woensdag 12 september 2018

Orkanen zetten de de boel op stelten...ook bij ons!


Op de Atlantische Oceaan zijn momenteel drie tropische stormen actief waarvan 2 zijn uitgegroeid tot orkaan. Orkaan Florence stevent af naar de oostkust van Amerika en is aangezwollen tot een erg zware cat4 orkaan , met gemiddelde windsnelheden (over 1 minuut gemeten) die nog zullen aansterken tot ruim 200 km/h. de rukwinden zijn nog hoger. De 'major hurricane' zal ergens donderdagochtend lokale tijd het gebied bereiken tussen Noord- en Zuid-Carolina. 

Een andere orkaan, Helene, is van belang voor Europa. Deze orkaan zal de komende 48 uur afbuigen naar het noorden, en dat is voor deze regio vroeger dan normaal. Daardoor komt deze orkaan geleidelijk terecht in de westcirculatie en stevent deze storm af op de westkust van ons continent. De eigenschappen van de tropische storm zullen geleidelijk aan transformeren tot een hybride systeem waardoor we uiteindelijk niet meer zullen mogen spreken van een tropisch systeem. Niettemin tonen de weermodellen dat de kracht in de depressie lang hoog blijft met rukwinden tot ca. 150 km/h. Onderstaande reeks beelden toont de evolutie van de storm per 24 uur, berekend door het Amerikaanse weermodel GFS. We zien dat de storm lang sterk circulair blijft en tegen dinsdag wordt opgenomen in een naderende hoogtetrog. De stormdepressie 'zou' dan in sneltreinvaart over Engeland trekken.


Eén van de gevolgen hiervan is dat een portie warme lucht over het zuiden van Europa, even tot bij ons komt en het dinsdag ruim 25 graden zou kunnen worden. Veel 'zou', want zo'n klein systeem zo ver vooruit voorspellen is erg moeilijk. Bovendien gaat het om een ingewikkelde wisselwerking tussen een tropisch systeem die zich nestelt een een extra-tropisch regime. Komt het traject van de storm meer oostelijk te liggen, dan zou dat voor ons land betekenen dat de kans op stormweer stijgt. 

Hoe dan ook, tropische storm Helena zal tegen het weekend en begin volgende week wel eens door de media opgepikt worden (dat is nu nog te vroeg ;-)), maar eerst zal orkaan Florence alle aandacht opeisen...

Tenslotte is er nog de super-typhoon Mangkhut, op de westelijke Stille Oceaan. Deze cat5 typhoon , de hoogste categorie mogelijk, haalt gemiddelde windsnelheden van ruim 270 km/h (!) en stevent af naar het uiterste noorden van de Filipijnen. De storm zou deze regio zaterdag bereiken.