zaterdag 10 september 2011

Katia op koers..nog steeds

Orkaan Katia bevindt zich actueel oost van Newfoundland en wordt actueel opgenomen in een westelijke hoogtestroming. Op onderstaand satellietbeeld zien we hoe dit de storm wat van vorm doet veranderen. Merk intussen ook tropische storm Maria op waar we later volgende week nog wel zullen van horen want zij volgt min of meer dezelfde koers als Katia.

Volgens de allerlaatste computerberekeningen trekt de orkaan nu richting Schotland (net ten noorden in feite) en het NHC houdt de categorie 'hurricane' (orkaan) aan tot wanneer de storm net west van de Britse Eilanden arriveert. Zoals we eerder reeds vertelden vertoond dit exemplaar nog lang z'n warme kern. In hoeverre we echt nog kunnen spreken van een klassieke tropische storm is twijfelachtig, doch een klassieke Atlantische extratropische storm is het evenmin. Het lijkt er immers op dat de energie van de storm tot bij de Britse Eilanden deels nog zal komen van interne latente warmte, eerder dan van barocliene processen.

Voor het weer in Belgiƫ zullen we van de storm weinig merken, enkel zal het maandag en deels dinsdag winderig zijn en trekken zwakke storingen langs. Voor delen van Ierland en Schotland is Katia wel een systeem om goed op te volgen want op z'n minst wordt het er stormachtig, in het slechtste geval krijgen ze daar een volle storm over zich maar de modellen hebben het uiteraard moeilijk met dit 'atypische' systeem in hun rastervelden...