donderdag 28 juni 2018

Zomer weet van geen wijken

De atmosfeer zit enigszins op slot met een straalstroom die vooral door zijn afwezigheid opvalt. Hogedruk manifesteert zich vooral benoorden de Lage Landen met vaak een noordoostelijke tot soms oostelijke bries. De heetste lucht lijkt over Frankrijk te blijven aangezien de stroming niet echt zuidelijk wik worden. daarmee blijft ook de onweersdreiging voorlopig ten zuiden van onze landsgrenzen.

Het is een patroon die we al vele weken op de weerkaarten zien en de (stabiele) noordoostelijke stroming is al een tijdlang een constante. Dit heeft enkele typische gevolgen: ten eerste blijven de temperaturen daarmee aanvaardbaar waarbij ze niet of amper de 30 gradengrens overschrijden. Ten tweede heeft de zeebries vrijwel dagelijks kans te ontstaan en koelt het op het strand in de namiddag regelmatig af. En ten derde is de atmosfeer stabiel met bijgevolg veel zon en een beperkte onweerkans. Een bonus is dat de nachten relatief slaapvriendelijk blijven. 

Wanneer we op korte en middellange termijn kijken, zien we maxima rond 27 graden, klimmend lokaal tot dicht bij 30 graden tijdens en na het weekend. Ergens midden volgende week lijken de onweerskansen wat toe te nemen al is het nog maar de vraag de buien uberhaup de Benelux bereiken.

Op wat langere termijn lijkt de zonale stroming afwezig te blijven en lijkt de stroming noord tot noordoost te blijven. De T850 isotherm blijft rond of net boven 10 graden te blijven zwabberen wat inhoudt dat de maxima ook dan rond of boven 25 graden zullen uitkomen bij flink wat zon. Probleem is dat de neerslagkansen beperkt blijven en het misschien op veel plaatsen gewoon nog vijftien dagen dagen droog blijft met alle gevolgen van dien. Zowel het ensemble van ECMWF als dat van GFS geven amper neerslagkansen (op tijdelijk een lokale bui na tegen midden volgende week).

Intussen wordt duidelijk dat juni, net als mei, te warm zal zijn volgens de statistieken. Het record van 2003 zullen we niet breken maar waarschijnlijk zal juni zo'n 2 graden warmer worden dan gemiddeld.