dinsdag 25 mei 2010

Weerkaartbespreking op zondag

Een kentering lijkt zich in te zetten op de Europese weerkaarten. Van de Atlantische blokkade van weleer blijft reeds weinig over en de komende 24 uur verdwijnt deze volledig. De stroming hiermee wordt definitief zonaal al zit er wel veel meandering in. Naar begin volgende week wordt de stroming in de hoogte meer anticyclonaal.

Vannacht en morgen hebben we nog af te rekenen met een botsing van twee luchtsoorten en bijhorende zeer actieve fronten met lokaal veel regen en in het zuiden onweer. Hierna zoals gezegd licht zonaal regime al blijft de druk aan de grond vrij hoog waardoor donderdag en vrijdag en een deel van zaterdag vrijwel droog lijken te verlopen. Daarna lijken enkele regenzones op ons af te komen uit het ....westen! De temperatuur gaat omlaag met een Tmax rond of net boven 15° donderdag en vrijdag. Ook daarna lijken de normale maxima gehaald te worden wat in een zonaal regime ook kan verwacht worden.

Zware buien over Frankrijk

Net zuid van onze grens met Frankrijk zijn momenteel felle onweersbuien actief. De buien ontstaan in een portie warme lucht en worden getriggerd op een langgerekte convergentielijn aldaar. Omdat deze lijn nauwelijks beweegt zullen lokaal grote neerslagsommen genoteerd worden. Lokaal is ook hagel van zo'n 3-4 cm mogelijk. Voor meer info over de verwachtingen, zie deze link.

Enkele stormchasers zijn tevens op pad in die regio en met wat geluk kunnen we straks mooie beelden tonen...Dit is de eerste echte zomerse onweersituatie van het seizoen zo noordelijk bij ons maar lang zal ze niet duren. Vanavond volgt een weerkaartbespreking tot het weekend, iets later dan gewoonlijk dus..