dinsdag 20 april 2010

droog

Het is al een tijdje erg droog en in Ukkel bijv. is het van 7 april geleden dat het nog heeft geregend. Daar is tot nu toe slechts 15.3 mm hemelwater uit de lucht gevallen. Nu is april traditioneel een vrij droge maand maar op het einde van de maand zouden we toch bij de 53 mm moeten uitkomen en dit wordt knap lastig. Diverse modellen zijn immers niet scheutig met regen op de weerkaarten en het zou best wel eens kunnen dat het tot het einde van de maand droog of zo goed als droog blijft.

Het record van april 2007 zullen we echter nooit breken want toen viel ik Ukkel 0.0 mm regen. Toen hebben we ook geleerd dat een droge aprilmaand geen ramp hoeft te zijn voor de natuur omdat het dan met de hitte (en dus verdamping) nogal meevalt. Een droge julimaand bijvoorbeeld is veel catastrofaler voor de natuur en de land/tuinbouw.

Samen met de voortdurende droogte worden de weerkaarten vanaf het weekend ook flink warmer. Halen we morgen woensdag amper een graad of 10, dan mogen we vanaf zaterdag rekenen op waarden van en boven 20° en dan is de vroege zomer echt in het land!
-

Belgische kranten tonen hun ware gelaat

De sensatiepers kenden we al, maar meer en meer laten ook de reguliere kranten hun ware aard zien. Vooral tijdens deze vulkaansituatie was het aanbod in verkeerde informatie en verkeerd beeldmateriaal ronduit degoutant.

Wat moeten we bijvoorbeeld denken van onderstaande berichtgeving in de krant Het Nieuwsblad? De foto in combinatie met de titel is ronduit misleidend, zeker voor mensen die niet thuis zijn in deze materie en dat zijn we vrijwl allemaal, niet? Dit soort berichtgeving zorgt uiteraard voor paniekreacties en overbodige telefoontjes naar de bevoegde instanties...


aswolk komt onze kant op

Volgens de laatste traject berekeningen van GFS komt een deel van de uitgestoten vulkaanwolk zuid van IJsland onze kant op. Dit is vooral het geval op een hoogte vanaf zo'n 4000m. Wel is het zo dat de uitgestoten concentraties nog steeds gelimiteerd lijken. (onderste satellieftoto) De stroming is over IJSland immers al een dag of 2,3 beduiden sterker dan eind vorige week wat inhoudt dat de rookpluim nu sneller uitwaait en zich in de lagere niveaus van de atmosfeer bevindt.

Vorige week kwam de rookpluim nog tot in de hogere gebieden van de troposfeer, tot zo'n 8000m hoogte. Er was immers weinig wind daar en de rook ging recht omhoog. Er was bijgevolg weinig mening en de concentraties bleven hoog. Ook was de activiteit van de vulkaan toen ook veel hoger dan nu.