woensdag 27 maart 2013

Paaseieren zullen niet smelten...

Wie het helemaal gehad heeft met het koude weer en einde raad is: niet verder lezen!

Voor de anderen, als er al zijn, volgt hier dus een bevestiging van de aanhoudende koude. Maart lijkt goed op weg te zijn één van de koudste te worden, zo niet de koudste, van de afgelopen 150 jaar. Het lopende gemiddelde in Ukkel zit op 6.5° tegen een normaal maandgemiddelde van 10.4°.

De hogedruk over de poolstreken is nog altijd duidelijk aanwezig en dit zal de komende dagen niet veel veranderen. Hierdoor blijft de straalstroom opgehouden over het Middellands Zeegebied. Zachte zeelucht afkomstig van de Atlantische Oceaan bereikt ons bijgevolg niet. Op gebied van klimaatgordels kunnen we de situatie beschouwen als een verschuiving naar het zuiden van zo'n 1000 km. Ons weerbeeld komt overeen met het klimaat in zuidelijk Scandinavië, en wie buiten naar de natuur kijkt, snapt ook wel waarom.


De twee grootste weermodellen voorzien tot minstens 10 april maxima die onder of rond 7° à 8° schommelen en zo nog steeds enkele graden onder de normale waarden liggen. Of met andere woorden, lenteweer de naam waardig zit er tot dan waarschijnlijk niet aan te komen, laat staan vroeg zomers weer met maxima rond 20 graden...

Maar, er zijn toch ook positieve punten. Vanaf volgende week gaat het 's nachts minder hard vriezen en de zon zou regelmatig moeten schijnen. En met een dagtemperatuur rond 8 graden en een niet al te sterke wind moet het allemaal toch wat draaglijker zijn.

Tussen nu en volgende week zit ook nog het verlengde paasweekend. Dit lijkt geen hoogvlieger te worden natuurlijk met vooral zaterdag en zondag veel wolken. maandag zou zonniger verlopen. Maxima veel hoger dan 6 graden hoeven we niet te verwachten. Het blijft wel waarschijnlijk droog. Wie naar zee schikt te trekken dient rekening te houden met een intussen sterk afgekoelde zee van ca. 3°. Dus bij een wind van zee zal meer dan een trui welkom zijn!