vrijdag 30 maart 2012

koude douche...

Deze week werd het lokaal nog 20° en wist de zon van geen ophouden. Vandaag trok de hemel echter volledig dicht en werd het met amper 10° en een kille noorderwind gewoon onaangenaam buiten.

De komende dagen blijft het zo goed als droog maar de aangevoerde wordt nog koeler. Zondagochtend kan het kwik zelfs even aan het vriespunt nippen. Op maandag is het even wat zachter met zo'n 11° maar dinsdag tot donderdag bereikt ons polaire lucht met temperaturen overdag rond amper 7-8° in het centrum en enkele voorjaarsbuien. Vooral over de Ardennen kan daar wat sneeuw bij zitten, elders gaat het om eventueel een vlok natte sneeuw of stofhagel. De nachtvorst zal ook terug zijn van weggeweest, u bent gewaarschuwd! Extreme toestanden verwacht ik niet, daarvoor zijn de bovenluchten niet koud genoeg. Niks abnormaals uiteraard, april is bekend om z'n voorjaarsbuien en zijn wisselend weer (korte broek de ene week, wintervest de weer daarna), en zelfs in het laagland kan er nog sneeuw vallen.

Wanneer midden volgende week de polaire lucht de Alpen bereikt, kan daar tegen de noordflanken met gemak een halve meter sneeuw gedumpt worden.

Het wordt dus wennen, want maart was zo'n 2 graden warmer dan normaal, en de maxuimumtemperatuur was zelfs ruim 3 graden te hoog. De zon scheen ruim 50 uur meer dan anders in april en het regende minder dan de helft dan normaal. De gemiddelde temperatuur overdag begin april is ongeveer 12°.

(c) Karim Hamid