dinsdag 20 maart 2012

officieel lente

Misschien heeft u het vanmorgen om 6h14 ook gevoeld, want precies dan begon de lente. Op dat moment stond de zon loodrecht op de evenaar (equinox). Niet op 21 maart, maar dus reeds vandaag op 20 maart begint de zgn. astronomische lente. Voor de weerkundigen is de lente reeds 20 dagen bezig. Afgelopen nacht duurde overal ter wereld min of meer even lang, nl. 12 uur, dus precies een half etmaal. Anders gezegd, vanaf nu zal bij ons de dag langer duren dan de nacht. In het zuidelijk halfrond is het net andersom en begint de herfst.

In tegenstelling tot wat velen denken beginnen de seizoenen niet altijd op de 21ste van de maand (maart, juni, september en december) doch dit kan één, zelfs twee dagen afwijken!

Aan het weer zal het alleszins niet liggen, want we krijgen de zon veel te zien deze week met temperaturen de lente waardig, vooral vanaf het tweede deel van de week wanneer we opnieuw vlot boven 15° klimmen. De normale temperatuur ligt rond 11° deze periode van het jaar...Het blijft ook tot en met het weekend zo goed als droog, zodat ook boer en tuinder rustig kunnen labeuren....

Goed nieuws uiteraard ook voor de wielerliefhebber, want zowel Dwars door Vlaanderen (woensdag) en de E3-prijs (vrijdag) zullen in milde omstandigheden verlopen.