woensdag 2 november 2016

Winter komt een eerste keer om het hoekje kijken

We gaan niet overdrijven, we gaan geen 'koudegolf' aankondigen zoals her en daar gesuggereerd wordt, maar volgende week wordt het best wel aan de koude kant.

Tussen een Russisch hogedrugebied en een uitzakkende depressie over West-Europa wordt vooral vanaf zondag koudere polaire lucht aangevoerd. Het kwik haalt tijdens het weekend de tien-graden grens niet meer en heet eerste deel van de volgende week zullen we het moeten doen met een povere 6 graden. Maar ook de nachten wordt koud met een grote kans op algemene (lichte) nachtvorst tijdens de eerste dagen van volgende week. Wie dus nog vorstgevoelige planten staan heeft in de tuin zal best nu of ten laatste komend weekend zijn voorzorgen nemen.

Veel neerslag verwachten we niet tijdens deze koude periode maar her en der kan wel al eens een bui vallen. Het spreekt voor zich dat buien in de Ardennen een winters karakter zullen aannemen met daar maxima slechts licht positief.

Over vooral de noordflanken van de Alpen verwachten we naar het weekend en begin volgende week de eerste echte sneeuwval van betekenis.