donderdag 25 oktober 2012

Halloween storm voor de VS?

Orkaan Sandy trekt verder noordwaarts richting de Bahama's als cat2 orkaan. Vervolgens is een afzwakking voorzien tot een cat1 orkaan wanneer de orkaan net oost van het Noord-Amerikaanse continent trekt. Het lijkt er volgens de modellen steeds meer op dat de orkaan net niet als cat1 orkaan aan land gaat in het noordoosten van de USA, waarbij de orkaan een onmiddellijke dreiging kan vormen voor de daar zeer dichtbevolkte gebieden. Dit zou ergens tegen volgende dinsdag gebeuren.

Naast de felle wind zal de orkaan zeer veel regen veroorzaken in deze gebieden. GFS berekent een kerndruk rond 940 hPa wanneer de depressie aan land gaat. Ook de laatste middagrun van het Europese model geeft aan dat deze orkaan aan land gaat met erg lage druk en met bakken regen voor de kustgebieden.

De orkaan wordt als het ware meegetrokken in een reeds aanwezige hoogtetrog over de USA waardoor de storm afwijkt van de meer gangbare koers noordoostwaarts.

Hieronder eigen gecreëerde kaartjes van het GFS model voor volgende week dinsdag:










 

Restanten Rafael nabij Portugal....pardon?

Een uitgestrekte depressie teistert vooral het westen van het Iberisch Schiereiland. Volgens VTM weervrouw Jill Peeters de restanten van ex orkaan Rafael, zo verkondigde ze vanmiddag in haar weerpraatje. 

Ok, dan meer even de geschiedenis nagaan van deze ex TC, want het is nu toch wel eventjes geleden dat deze storm voorbij kwam. En ja hoor, deze storm is al sinds 17 oktober geschrapt van de lijst der actieve tropische systemen. M.a.w, sinds een week is deze storing opgenomen in een klassieke Atlantische depressie en dus al vele dagen opgenomen in de extra-tropische circulatie. De depressie nabij Portugal heeft dus met Rafael niks meer te zien. Jammer van deze berichtgeving, want zo kunnen we uiteraard veel ex tropische systemen gaan aanduiden, want in de herfst zit in zowat elke depressie wel één of ander verre restant van een tropisch systeem, bij wijze van spreken...

Sneeuwdump in de Alpen

De eerste echte sneeuwval van de winter lijkt er aan te komen over delen van Europa. Vooral langs de noordflank wordt makkelijk 15-20 cm sneeuw verwacht, regionaal meer. Dit al vanaf hoogtes van 400-600m. 

Oorzaak is de uitbraak van polaire lucht vanuit het noorden en de uitdieping van een depressie bij de golf van Genua.

Aan de noordflank van dit lagedrukgebied zien we dan ook de ontwikkeling van een vrij intens neerslaggebied over de Alpen. Los van de sneeuw veroorzaakt deze depressie ook veel neerslag aan de zuidflanken van de Alpen, en over het zuiden van Europa in het algemeen. Lokaal wordt de komende dagen 50 tot zelfs 100 mm neerslag verwacht.

Ook op de heuvels dichter bij huis zal een wit deken ontstaan van enkele cm. Dit zal vooral buiten onze landsgrenzen gebeuren maar mogelijks kan het ook nog wat sneeuwen over de Hoge Venen tegen vrijdagavond en zaterdagvoormiddag. Veel zou het echter niet mogen voorstellen.

nog meer neerslag

Ook volgende week wordt veel neerslag verwacht over Zuid-Europa. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een uitgestrekte hoogtetrog over West-Europa waarbij aan de voorzijde frequent veel neerslag tot ontwikkeling komt. Tot midden volgende week kan er regionaal in de zuidelijke landen wel zo'n 200 mm neerslag vallen.