zondag 16 mei 2010

Weerkaartbespreking op zondag

Na een week om snel te vergeten lijken we komende week toch af te stevenen naar respectabele temperaturen en een week ook waarbij de hogedruk de scepter zwaait.

Vannacht en deels morgen trekt er eerst nog een trog door maar al snel zorgen drukstijgingen west van ons voor een weersverbetering en tot zaterdag zorgt een hogedrukgebied nabij de Britse Eilanden voor een stabiel weertype. Door de positie van de hogedrukkern krijgen we te maken met noordelijke winden maar omdat de bovenluchten toch al rond 0° zijn uitgekomen en tegen het midden van de week klimmen naar +5° en wat meer kunnen we die ondermaatste temperaturen van de voorbije week vergeten. Het wordt komende week makkelijk 17-18° en naar het tweede deel van de week kan het hier en daar 20° worden. De eerste nachten echter kan het nog flink afkoelen met hier en daar nog grondvorst maar dit moet verder op de week ook verleden zijn worden.

Met een hogedrukgebied zo dicht bij en wat opgewarmde bovenluchten lijkt het er op dat ook de zon veel kans krijgt en uitspreiding van convectie overdag minder kansen krijgt.

Naar zaterdag toe lijkt de climax bereikt te zijn met maxima vlot boven 20°, maar naar zondag of maandag toe lijkt een trog ons land te bereiken met tevens aanvoer van veel koelere lucht. Het hogedrukgebied wordt dan vervangen door een nieuw exemplaar verderop de oceaan en dan wordt opnieuw koelere lucht aangevoerd uit het noorden. Van een inzettende zonale stroming met actieve regenzones is m.a.w nog lang geen sprake en dus duurt op veel plaatsen de lange droogte voort...