vrijdag 3 juni 2016

Kansen op wateroverlast zijn verminderd

Ondanks het feit dat de onweerkansen vandaag en de komende dagen aanhouden, vooral over het oosten centrum van het land, is de kans op extreme wateroverlast lager dan de voorbije dagen.

Twee zaken zijn hiervoor verantwoordelijk. Ten eerste is de stroming in de hoogte wat sterker dan de voorbije dagen en deze wind zal de komende dagen nog aanzwellen. Buien blijven dus minder lang 'hangen' over eenzelfde gebied. Ten tweede  is het potentieel aan water in de lucht minder dan we gekend hebben. Deze zogenaamde 'Precipitable Water' index is inmiddels gedaald naar zo'n 30 mm. Vorige maandag bijvoorbeeld was dit nog 40 mm, wat extreem hoog is.

Wil dat zeggen dat er geen problemen meer kunnen voorkomen? Nee, zeker niet. Want de bodem is door al dat regen verzadigd op veel plaatsen, de rivieren zijn nog steeds gezwollen en bovendien is het nu ook niet dat alle onweersbuien verwaarloosbaar licht zullen zijn. Maar in zijn totaliteit zullen ze minder algemene problemen geven.

Op dynamisch vlak stelde de buien nooit veel voor, met geen of nauwelijks meldingen van hagel- of windschade. Ook de komende 72 uur lijkt dit niet het geval te zijn.