zondag 4 oktober 2009

natuurrampen

Afgelopen week liet de natuur zich van de minst aangename kant zien op diverse plaatsen in de wereld. Zo werd het eiland Sicilië getroffen door een MCS waarbij volgens de laatste berichten zo'n 50 mensen te betreuren valt door de regen en bijhorende modderstromen.

Azië werd dan weer opgeschrikt door aardbevingen, tsunamis er typhoons. Ook nu nog dreigen verschillende typhoons voor overlast te gaan zorgen.

Parma trok even geleden over de Filipijnen als cat1 typhoon maar Melor is aangesterkt tot een cat5 exemplaar (op de sat-foto hierboven de meest rechts cycloon). Volgens de laatste verwachtingen buigt de storm straks af naar het noorden en zou de miljoenenstad Tokio op een haar na ontwijken als cat3 cycloon.

Bij ons blijf alles intussen bij het oude al zit er volgende week toch ook meer spankracht op. Enkele actievere neerslagzones vinden opnieuw de weg naar onze streken en de temperatuur lijk bokkesprongen te gaan maken met maxima rond of zelfs iets boven 20°. Zomerse toestanden hoeven we ons daarbij echter niet voor te stellen want we zitten volop in een cyclonaal regime tijdens de eerst komende dagen.

Leuk om zien is ook dat de winter intussen weer verder naar het zuiden is gezakt en grote delen van Noord-Europa in z'n greep heeft (zij het slechts aarzelend).

Minder aarzelend lijkt dit eind deze week te gaan gebeuren over delen van de VS, alwaar de koude polaire lucht met volle geweld naar beneden lijkt te gaan denderen aan de achterzijde van een flink uit de kluiten gewassen depressie.