vrijdag 19 februari 2010

Profetische woorden?

Het was me wat in het zuiden van Europa. Laten we de woorden uit m'n bericht van afgelopen zaterdag nog eens aanhalen: "...Wie is bij deze situatie de grootste pineut? Wel, elkeen die deze mooie winter beu is en geen sneeuw meer kan zien. Maar ik vrees in meerdere mate de duizenden reizigers die onze winter hebben verlaten om de zon te gaan opzoeken naar warmere oorden. De Canarische Eilanden bijv, ik zeg zo maar iets...Daar wordt het een natte, vaak grijze en te koele Krokusvakantie, alsook grote delen van het Middellandse Zeegebied. Ik zei het al, alles is ruim 1000 km naar het zuiden opgeschoven, dus zij krijgen ons depressies, regenwolken en wind, en wij meer het weer wat meer bij IJsland hoort..."

Wel, een groot deel van de week beukten depressies in op delen van Zuid-Europa en bv ook op de Canarische Eilanden. Stormweer, overstromingen...kortom alles wat zonnekloppers niet verwachtten kwam aan bod.

Ver moeten we de reden niet zoeken en in een vorig bericht werd dit al uiteen gezet: de straalstroom dwaalt daar immers rond en zorgt daar voor het weer wat wij normaal hebben in de winter, nl. wolken, wind en regen...

Onderste kaarten van GFS geven de windsterkte weer alsook de SWI (gelijkaardig aan de SCP index).