zondag 20 oktober 2013

Dinsdag nazomer?

Aan de oostflank van een uitgestrekt depressiegebied over de Oceaan blijft de aangevoerde lucht uitgesproken zacht. De komende paar dagen komen de maxima niet onder 17 à 18 graden maar op dinsdag lijkt het helemaal los te gaan met lokaal maxima tot 22 graden. Het 'dagrecord' zou dan lokaal gesneuveld kunnen worden maar uiteraard hebben dagrecords geen enkele waarde. Het komt immers nog wel eens voor dat we in de 3de decade van oktober een 22 à 23 graden halen, zij het erg sporadisch. Alles moet ook meezitten want een naderend koufront kan roet in het eten strooien. 

Zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel zijn voorlopig vrij optimistisch en laten het front tot de late namiddag/avond golven ten westen van ons met over België brede opklaringen. In de loop van de namiddag zou het dan wel snel zwaarbewolkt worden gevolgd door regen (beste papieren dus voor de oostelijke streken).

De passage van het koufront betekent echter geen einde aan het zachte weer. Zolang de hoogtetrog west van het continent blijft liggen, kan zuidelijke zachte lucht ons land bereiken. Het wordt intussen steeds duidelijker dat we steeds meer in de greep komen van een strakke westelijk regime in de hoogte, met andere woorden, een klassiek herfstpatroon begint zich af te tekenen op de weerkaarten met regelmatig regen of buien en steeds wind. Op termijn is dit een gunstige setting voor herfststormen maar dit is nu nog niet uit te maken...