zondag 28 maart 2010

Weerkaartbespreking op zondag

Wie lenteweer verwacht moet ik andermaal teleurstellen, want met de kaarten die deze morgen op tafel liggen voor volgende week zal de lente zeer ver weg zijn. Willen we gokken op een straffe uitspraak, dan durf ik zelf zover gaan dat waarschijnlijk lenteweer van betekenis niet op het programma staat voor midden april. Wat volgende week betreft is het zelfs zo dat geen dag droog lijkt te blijven.

Op thermisch vlak kunnen we de week in twee delen. Dit is mooi te zien op onderstaande grafiek, waarop de TE850 te zien is. Deze parameter geeft de eigenschap van de luchtmassa aan en hoe hoger de waarde, hoe warmer (en doorgaans ook vochtiger) de luchtmassa is. Vandaag zondag en dit tot half dinsdag blijven we ons bevinden in niet al te koude lucht. Morgen en deels dinsdag zal het nog wat opwarmen.


In de loop van dinsdag echter spoelt aanzienlijk koelere lucht over ons land (polaire lucht) en wordt het flink kouder. Halen we maandag en dinsdag nog vlot 13°, woensdag en donderdag wordt 10° al flink moeilijk haalbaar en misschien klokken we af op amper 8° op donderdag. Op zo'n anderhalve kilometer hoogte (850 hPa) zakt het kwik en 2 dagen van +5 naar -5°.

De situatie kunnen we voor gans de week best samenvatten als cyclonaal. Een hoogtetrog bevindt zich gans de periode west van ons bij de UK net aan de voorzijde regen- en buienzones die over ons land trekken. In de Ardennen lijkt het trouwens niet alleen bij regen te blijven want vanaf woensdag kan het daar opnieuw gaan sneeuwen.

Ondanks de buien die gaan vallen mogen we echter niet spreken van echte 'maartse buien/aprilse grillen'. Die termen zijn voorbehouden voor typische buien welke vanaf de Noordzee naar ons afzakken in rechtstreeks polaire lucht met zeer koude bovenluchten. Op de hoogtekaart wordt zo'n situatie typisch weergegeven als een hoogterug west van ons en een diepe trog over het continent. Volgende week is het net andersom! Wie volgende week dus deze termen gebruikt heeft z'n les niet geleerd...

Uitzonderlijk is sneeuw in de Ardennen begin april in geen geval en zelfs in Vlaanderen zijn sneeuwbuien soms nog mogelijk.
-