dinsdag 2 oktober 2012

herfstweer op komst

We staan aan het begin van een herfstachtige driedaagse, onder invloed van een uitgestrekte hoogtetrog. Aan de zuidflank van deze trog is een sterke straalstroom present en nabij deze jet diepen zich diverse golfjes uit in het polair front.

Min of meer drie actieve golven trekken over de Benelux tijdens de de komende 72 uur en regionaal kunnen er tientallen liter water naar beneden komen en bij tijds staat er een goed voelbare wind. Bovendien blijft het kwik ook achter met vooral op donderdag dagwaarden van amper een graad of 13.

De meeste kans op lokale wateroverlast is aanwezig over de westelijke regio's, vooral op woensdag, maar donderdag valt de meeste regen over de Ardennen.

Onweer bij de golfjes of net erachter is goed mogelijk en vooral bij deze buien zijn flinke winduitschieters mogelijk, opnieuw vooral in het westen. Slechtste papieren voorlopig lijkt het noordwesten van Nederland, met daar ook meeste kans op windstoten woensdag rond 80-90 km/h.

En voor de goede orde: tropische storm Nadine heeft niks met dit slechte weer te maken. Ik zeg het er maar even bij voordat de pers opnieuw deze storm als boeman bestempelt.

Karim Hamid