maandag 2 maart 2015

Eerste lentekriebels?

Sinds gisteren is de weerkundige lente begonnen maar voorlopig is daar weinig van te merken. De aandachtige kijker merkt wel aan de natuur dat alles stilaan op gang komt en het is overduidelijk voelbaar dat de zon meer kracht krijgt.

Maar het lentegevoel zou wel eens echt voelbaar kunnen worden naar volgend weekend en begin volgende week toe. Zowel GFS als de Europeanen laten een hogedrukopbouw zien in onze contreien en dat zal zorgen voor een rustig en vrij zonnig weertype. Maar er zijn wel grote verschillen omtrent de exacte positie van de hogedrukkern en in de vroege lente maakt dat een wereld van verschil wat de temperatuur betreft. Zo geeft GFS de kern meer bezuiden de Lage Landen met bijgevolg een zuidwestelijke stromingh en maxima richting 15 graden. ECMWF echter toont de kern benoorden ons met bijgevolg een meer noordoostelijk tot oostelijk regime en vanuit die hoek moeten we niet op 15 graden rekenen. In het laatste scenario moet alles van de zonnekracht komen met de voor deze tijd van het jaar bekende sterke zaagtandcurve van de temperatuur met 's middags zo'n 10 graden en 's nachts lichte vrieskou.

Samengevat: de kansen op enkele dagen (bijna) lenteweer is groot, maar of het nu 10 of 15 graden wordt, dat valt nog wel af te wachten. Maar in beide scenario's kan ik wel genoegen nemen, temeer de wind slechts zwak zal zijn...