vrijdag 23 januari 2015

gevaarlijk glad volgende nacht!!

Vannacht bereikt een neerslagzone het westen van het land. In de onderste luchtlagen vriest het dan licht, maar niet zo op pakweg een kilometer hoogte want daar is het al flink positief. Het resultaat: regen die op een bevroren ondergrond valt en zo krijgen we na middernacht een tijdlang aanvriezende regen. Hoe verder de neerslag landinwaarts trekt, hoe minder warm de bovenluchten zijn en hoe meer de neerslag overgaat in gewoon sneeuw. Zeker ten oosten van Gent en zeker naar het centrum toe kan er tijdelijk een sneeuwlaag ontstaan van enkele centimeter. Echter na doortocht van het front ruimt de wind abrupt naar noordwest en spoelt er zachtere lucht het land binnen. Dan gaat de sneeuw alweer smelten en ook de laatste neerslag valt vermoedelijk gewoon onder de vorm van doordeweekse regen. In een brede kuststrook zal de ijzelsituatie maar erg kort duren.

In Hoog-Belgiƫ kan er nog tot de avond af en toe wat sneeuw vallen. Daar kan tegen de avond zo'n 8 cm sneeuw vallen in totaal.

Maar dus moraal van het verhaal: het wordt tussen pakweg middernacht en de vroege ochtend op de meeste plaatsen gevaarlijk glad door ijzel en/of sneeuw !!