donderdag 26 juli 2018

De ene hittegolf is de andere niet... - factcheck -

Er wordt deze dagen weer gegrossierd met cijfertjes en definities. Dagrecords, hittegolven, ...

Wat is een hittegolf? Een hittegolf in Belgiƫ is enkel officieel als in Ukkel een periode plaatsvindt van vijf opeenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van minstens 25 graden. In die periode van aangesloten periode moeten er minstens drie tropische dagen voorkomen (dagen met een maximumtemperatuur van minstens 30 graden). Waar die zich in die periode situeren maakt niks uit. Dat wil zeggen dat, eens de derde tropische dag geteld wordt, men mag terug tellen naar de eerste dag waar het kwik dagelijks minimum 25 graden telde. In casus deze hittegolf hebben we vandaag de 3de tropische dag meegemaakt. Deze drie dagen vallen in een periode waar het kwik sinds 13 juli dagelijks 25 graden haalde. Met andere woorden: de hittegolf telt reeds 14 dagen. Wanneer het de komende zeven dagen elke dag 25 graden wordt (wat nog maar moet blijken!) zou deze hittegolf langer duren dan deze van 1976, die 17 dagen duurde.

Maar...niet elke hittegolf wordt gelijk beleefd. Een hittegolf die bijvoorbeeld 20 dagen duurt met slechts 3 tropische dagen, en voor de rest maxima iets boven 25 graden zal heel wat beter verteerd worden dan een even lange hittegolf die echter 18 tropische dagen telt. Ook de minima in die periode spelen een grote rol voor de belasting van het lichaam en de perceptie van onaangenaam warm weer. En zo zijn er uiteraard nog wel factoren te bedenken (een hittegolf in de vakantie zal beter verdragen worden voor velen dan in pakweg begin juni).

Het kan dus best zijn dat de huidige hittegolf langer 'zou kunnen' duren dan die van pakweg 1976, maar daarom zal deze niet perse evenveel glans hebben. De hittegolf van 1976 telde immers maar liefst 15 tropische dagen met een gemiddelde temperatuur over gans die periode van maar liefst 24.9 graden! De hittegolf van 1947 (dat jaar waren er drie maar de laatste duurde het langst) duurde 19 dagen maar telde amper 4 tropische dagen met een gemiddelde temperatuur van 'slechts' 21.6 graden.

Los van het feit dat deze hittegolf misschien geen 15 tropische dagen zou bevatten, is er wel een kans dat deze hittegolf nog tot 9 augustus kan aanhouden, wat betekent dat de hittegolf maar liefst 28 dagen 'zou' duren, en alleen dat al is zeer uitzonderlijk en binnen de meetreeksen van het KMI nog nooit voorgekomen. En het is nu eenmaal zo dat niet alleen de intensiteit van een hittegolf, maar evenzeer de duur ervan een impact heeft op de samenleving.

Of het zover komt moeten we nog even afwachten...zaterdag zal het kantje boordje worden om de 25 graden te halen. Normaal lukt dat, maar het is niet ondenkbaar dat het net niet lukt in Ukkel en dan houdt de hittegolf morgen al op (met 15 dagen in plaats van de eventuele 28 dagen), ook al is het volgende week dan opnieuw volop zomerweer. Maar dat heb je nu eenmaal met arbitraire definities...zelfs als het kwik niet lager zakt dan 24.9 graden, is de hittegolf officieel gebroken.