donderdag 24 januari 2013

Monsterdepressie

Terwijl het hier rustig weer is door invloed van hogedruk, is het op de Atlantische Oceaan één en al depressiegeweld. De reden moeten we zoeken bij een immense hoogtetrog over de oostkust

Hierdoor ontstaat een imposante barokliene band langsheen de oostflank van de trog met als gevolg de ontwikkeling van enkele snel uitdiepende depressies over de westelijke Atlantische Oceaan.

De diepste depressie wordt zaterdag bezuiden Groenland voorzien met een kerndruk rond 920 hPa, wat extreem laag is voor een extratropische depressie. De depressie diept zeer snel uit de komende 48 uur in zowel de linker uitgang als de rechter ingang  van 2 jetstreaks binnen de straalstroom. De uitdieping wordt m.a.w dubbel gestimuleerd.

Als gevolg van deze extreem lage druk en snelle uitdieping zal er nabij de kern een windveld ontstaan van 12 bf, orkaankracht dus. De rukwinden kunnen oplopen tot 200 km/h bezuiden de kern.

De fronten, horende bij deze depressie bereiken zondag ons land en zijn verantwoordelijk voor de dooiaanval in West-Europa.