donderdag 11 juni 2015

onweersverwachting (België) vrijdag 12/6

code geel: lokaal kans op wateroverlast, zeer lokaal op felle windstoten (zeker niet verspreid), kans op hagel groter dan 2 cm beperkt.

Vrijdagnamiddag worden er opnieuw onweersbuien over ons land verwacht. In tegenstelling tot vorige vrijdag zijn de kaarten totaal verschillend. Ook nu is het een tropische luchtmassa die 'even' op bezoek komt, en ook nu wordt het lokaal ruim 30 graden, maar daar houden de gelijkenissen zowat op.

Grootste verschil is dat de hoogtestroming in dit geval vrijwel ontbreekt. Op 500 hPa bvb is er geen duidelijk significante stroming en van een naderende trog is al helemaal geen sprake. Op 300 hPa is er ook al geen jetstreak aanwezig, wat vorige week wel het geval was. De timing is ook wat anders. Vorige week kwam een duidelijke convergentielijn het land binnen vanaf het westen even na de middag. Nu komt de convergentielijn uit het zuiden en komt wat later op de dag aan. De CL van vorige week bleef treuzelen over het land terwijl vrijdag de CL vrij snel van zuid naar noord zou trekken. Volgens de laatste verwachtingen (edit: deze worden met de 12/6 00z runs bevestigd) worden de meeste buien pas getriggerd in de vooravond over het noorden van het land (de conv.line ligt op dat moment reeds daar).

De onstabiliteit lijkt wel gelijkaardig met 2000 J/kg, maar dat is zo'n 25% minder dan vorige week. De PW ligt rond zo'n 35mm. In combinatie met de relatief zwakke stroming is de kans op lokale wateroverlast dus aanwezig, doch ook weer niet overdreven. Zeker niet gezien de gemiddelde mengverhouding rond 15 h/kg en dauwpunten rond 14° (vorige week waren de dauwpunten dicht bij 20°). Zware windstoten, grote hagel en tornado's zijn minder aan de orde, gezien de afwezigheid van dynamiek.

legende code: