zondag 3 april 2011

Weerkaartbespreking op zondag

Laat ik beginnen met u te vertellen dat ook deze week geen zonaal regime voor de deur staat. Nee, wel integendeel, het is wederom al hogedruk wat de klok slaat. Maandag trekt een hoogtetrog weg naar het oosten en dinsdag hebben we even een westelijk regime, daarna zien we snel opbouw van een hogedrukrug over West-Europa. Een scharpe trog sleurt zich daar nog tussen op donderdag maar vrijdag is deze trog alweer verleden tijd en heerst een hogedrukblokkade op de Europese weerkaarten.


Aan de grond moeten we de positie van hogedrukcellen goed in het oog houden want meer dan in gelijk welk ander seizoen is de grondwind van belang. Komt de wind immers vanaf zee, dan is het deze periode van het jaar meteen een pak koeler dan wanneer de wind van het land waait. Maandag reeds zien we hogedrukimpulsen bij ons vanaf het westen met een best aangenaam weertype en maxima toch weer net boven de normale waarde van 12°. Dinsdag worden we geplaagd door storingen welke aan de noordflank van het hogedrukgebied, met kern zuid van ons, naar het westen trekken. Dit levert veel wolken op en eventueel een spat regen. Tegen woensdag trekt de hogedrukcel naar het oosten en wordt de stroming zuidelijk waardoor we waarschijnlijk een mooie lentedag krijgen met maxima vlot bij 20°.
Tijdens het 2de deel van de week ontwikkelt zich een nieuw hogedrukgebied boven de Britse Eilanden welke vervolgens traag oostwaarts trekt naar het Europese vasteland. Dit staat garant voor meer dan redelijk weer. De maxima zullen makkelijk de 15° overstijgen en tegen zondag is 20° weer mogelijk met hoogstwaarschijnlijk een stoffige Parijs-Roubaix.