donderdag 14 juni 2018

Gematigd zomerweer, volgende week weer zomers, (te) weinig neerslag

De afgelopen dagen geeft de zomer sluipenderwijs wat gas teruggenomen en is het weerbeeld wat normaler voor deze tijd van het jaar met maxima rond of net onder 20 graden en vaak wolken. De komende 5 dagen krijgt de westcirculatie nog wat meer vat op ons weer en krijgen we vaak wolken te zien. Het kwik blijft veelal rond of net onder 20 graden schommelen en de zuidwestenwind zal gestaag wat toenemen. Af en toe bereiken ons zwakke neerslagzones maar veel regen zal dat niet opleveren.

Vanaf volgende dinsdag en woensdag kantelt het weer weer onder toedoen van drukstijgingen in onze omgeving. De zon krijgt dan weer veel ruimte en het kwik zoekt dan opnieuw de grens van 25 graden op (midden volgende week zou het kwik in het binnenland naar zo'n 27 à 28 graden kunnen klimmen). Met andere woorden, de komende dagen wordt het niet echt 'koud' en volgende week mogen we zelfs opnieuw spreken van vrij warm zomerweer. 

Hoe lang dit duurt is zeer de vraag. Erg solide lijkt het echter allemaal niet te zijn en het lijkt erop dat tegen het weekend daarop het de wind opnieuw de zuidwestelijke hoek zal kiezen en we opnieuw een eerder gematigd Belgisch zomerweer tegemoet gaan, zonder dat het evenwel koel wordt.  Het lijkt er immers op dat uitlopers van het Azorenhoog altijd in de buurt zullen blijven en de 10-graden grens op 850 hPa in onze buurt blijft. Dat staat garant voor maxima die veelal vlot boven 20 graden uit komen. Bijkomend gevolg is dat de neerslagpluimen van zowel ECMWF als GFS een neerslagarm verloop laten zien voor de komende 10 à 14 dagen. De natuur kan anders wel wat significante neerslag gebruiken maar dat lijkt er dus niet in te zitten.

De onzekerheid op die termijn is evenwel vrij groot.