maandag 15 mei 2017

Inverse Causaliteit

Soms wordt er wel eens flauwekul verteld in de weerberichten. Het is altijd zo geweest en ik vrees dat ik een stijgende tendens vaststel.

Deze middag was het weer prijs op de grootste commerciƫle kwaliteitszender van het land. Er werd gesteld dat het weer zal omslaan ergens laat woensdag of donderdag, ten gevolgde de zeer warme temperaturen op dinsdag en vooral op woensdag. Dit is nu eens een mooi staaltje van een omgedraaide causaliteit. Het is immers niet omdat het zo warm wordt dat pardoes een Atlantische storing aan onze voordeur zal kloppen...het is net doordat (onder andere!) deze naderende storing naderbij komt dat het zo warm zal worden.

Een eveneens deels foutieve verklaring voor de komende zachte nacht was die van de grotendeels bewolkte hemel. In dit geval is het niet zozeer de bewolking die voor een zachte nacht zorgt maar vooral de geadvecteerde zachte subtropische lucht. De bewolking speelt in dergelijk advectief patroon een uiterst ondergeschikte rol, evenzeer in een gelijkaardige situatie in putje winter het 14 graden kan zijn bij een heldere hemel.

Maar bij deze weet u het ook, morgen en woensdag worden warme dagen...en u weet meteen ook dat het snel ten einde komt ;)