donderdag 22 februari 2018

Koude periode scherpt verder aan...

Het is vrij koud en zoals verwacht wordt het nog kouder...dit wordt bevestigd door de laatste weermodellen. Dit weekend komt het kwik overdag nog aan zo'n 5 graden, dankzij de krachtige werking van de zon. 's Nachts vriest het licht tot matig.

Vanaf volgende week doet de winter een nog een schepje bovenop met overdag amper nog temperaturen boven het vriespunt. Zeker woensdag, donderdag en vrijdag lijken onvervalste ijsdagen te worden, wat wil zeggen dat het zowel 's nachts als overdag blijft vriezen. Het wordt overdag amper een graad of -2 en 's nachts duikt het kwik vlot onder -5 graden, lokaal in Vlaanderen tot -10 graden.

Doordat er altijd een goed voelbare oostenwind staat, zal de gevoelstemperatuur (windchill) overdag rond -5 graden schommelen en 's nachts rond -10 graden of iets lager. Wanneer de voorspellingen uitkomen, bedraagt die gevoelstemperatuur in het tweede deel van volgende week zelfs overdag rond -8 graden. De wind is dan echt te snijden en het is dan uiterst onaangenaam buiten. Temeer de zon dan veel minder aanwezig zal zijn als we nu ervaren...

Het is niet uitgesloten dat er vanaf het midden van volgende week wat lichte sneeuw valt. 

Eerste indicaties geven aan dat er vanaf volgend weekend een lichte opwarming volgt met overdag weer positieve temperaturen. 's Nachts blijft het evenwel vriezen. 

Dit weekend worden de eerste wielerwedstrijden in ons land gereden. Vooral de renners in Kuurne-Brussel-Kuurne zullen af te rekenen hebben met een snijdende noordooster bij maxima net boven nul en 's morgens rond -6 graden. De zon zal hopelijk veel goed maken...