zaterdag 27 december 2014

Waarschuwing voor gevaarlijk weer - UPDATE

Voor de uitgebreide beschrijving van de situatie: zie eerdere berichtgeving op deze blog

HOOGSTE WAARSCHUWINGSNIVEAU* OVER DE BENELUX:
In deze update wil ik kort stilstaan op de laatste ontwikkelingen. De koers van de depressie ging dus uiteindelijk dwars door België en de bijhorende occlusie is nu gestagneerd over het grensgebied tussen België en Nederland. Over een groot gebied van deze occlusie valt sneeuw (zeker in de meest intense neerslag) maar nabij het front vinden we ook regen en smeltende sneeuw. Nabij de lagedrukkern (over het grootste deel van België dus) is het (flink) positief en ten noorden van de neerslagzone valt er geen of nauwelijks neerslag over Nederland met daar dus geen problemen.


De komende 12 uur trekt de depressie verder naar Luxemburg terwijl de occlusie deels verder afzwakt. Het deel ten westen van de depressie moet ook nog doortrekken en daar wordt de wind noordoostelijk. Het is dus duidelijk dat in de meeste plaatsen deze namiddag het kwik wat gaat dalen en onder de neerslag zal het kwik dalen naar waarden rond of net boven het vriespunt. Na een wat drogere periode deze voormiddag moeten we deze namiddag dus rekening met nieuwe neerslag vanaf het westen. Diverse modellen geven, gezien de trage voortgang, nog enkele mm neerslag. De neerslag zal meer en meer als natte sneeuw en regionaal ook als sneeuw vallen. In het uiterste westen zal dit eerder regen/smeltende sneeuw zijn. Zeker vanaf Oost-Vlaanderen en verder oostwaarts lijkt er zich deze namiddag/avond een sneeuwlaagje te gaan vormen van enkele cm dik. Ook in het Nederlandse grensgebied valt er nog wat sneeuw en kan de sneeuwlaag daar verder aandikken, daar zal van dooi weinig sprake zijn. Ook in de Ardennen valt later vandaag nog wat verse sneeuw.

Vannacht spoelt er dan koude vrieslucht uit Nederland over België en vriest het overal, lokaal matig. Dus zelfs waar nauwelijks tot geen sneeuw valt vandaag, is het volgende nacht uitkijken voor erg gladde wegen door aanvriezende natte weggedeelten. Door de sterke wind zal de gevoelstemperatuur vannacht landinwaarts zakken tot -10 à -12°.

Morgen stralend zonnig weer maar koud met misschien zeer tijdelijk zeer lichte door maar over het algemeen vrieskou behalve aan zee. Door de matige wind zal het erg koud aanvoelen.

Er is een waarschuwing geldig voor grote delen van België en het zuiden van Nederland van niveau 2, voor de 1-5 cm verse sneeuw over delen van België deze namiddag en de sneeuw die nu nog valt in de Nederlandse grensstreek.

* achtergrond bij de gebruikte waarschuwingsniveaus:

onder 500m:


snow rate / 12h < 20 % 20 - 50 % 50 - 65 % 65 - 80 % > 80 %
< 1 cm
1 - 3 cm
4 - 8 cm
8 - 15 cm
15 - 30 cm
> 30 cm

boven 500m:
snow rate /12h < 20 % 20 - 50 % 50 - 65 % 65 - 80 % > 80 %
< 3 cm
3 - 8 cm
8 - 15 cm
15 - 30 cm
30 - 60 cm
> 60 cm