zaterdag 3 april 2010

Weerbericht Ronde Van Vlaanderen

Zondag is het opnieuw Hoogmis voor de wielerliefhebber, dat dit jaar op de feestdag van die andere Hoogmis...

Wat de uitslag breng is nog een groot vraagteken, maar welk weer het wordt ziet er minder katholiek uit. Uitgerekend tijdens het Paasweekend trekt een hardnekkig lagedrukgebied via het Kanaal naar de Nederlandse kust. Waartoe dit leidt konden de ruim 19.000 wielerliefhebbers vandaag alreeds gewaarworden met striemende regenbuien en lokaal zelfs onweer.

Zondag is het lagedrukgebied genaderd tot voor onze kust en uitgerekend omheen dit lagedrukgebied kronkelt een oude occlusie. Deze regenband trekt zondag in de voormiddag en eerste deel van de namiddag over ons land met veel wolken en buiige regen, lokaal met een donderslag. Naast deze georganiseerde buien zullen ook wel nog geïsoleerde buien ontstaan zoals vandaag zaterdag. In de namiddag nadert een hogedrukwig vanaf het westen waardoor de buiigheid snel afneemt maar tegen dan zitten we al diep in de finale van de RVV of is deze zelfs al voorbij.

Kortom, ik zie een vrij wisselvallige voormiddag en eerste deel van de namiddag met vooral veel paraplu's langs de weg. Laarzen lijken me ook aangewezen als essentieel toeschouwers-attribuut. Tenslotte is het nog steeds kil, vooral bij afwezigheid van zon en in de regen wanneer het niet warmer wordt dan een 8-tal graden. In de namiddag kan het in de zon wel even 10° worden maar ook dit is zo'n 2 à 3° lager dan normaal.

En de wind dan, een belangrijke factor voor de renners zelf. Wel, we starten met een matige zuid-zuidwestelijke wind, rond de middag ruimend naar west en later westnoordwest. waarbij de wind nog een tandje bij spant tot matig à vrij krachtig M.a.w, de wind draait tijdens de Ronde meer dan 90° en is bovendien onverwaarloosbaar sterk. Dit zal zonder twijfel een belangrijke rol spelen met , het parcours in ogenschouw nemend, eerst vooral wind op kop, tijdens de heuvels wind in de rug en in volle finale wind schuin in de rug. Het voordeel lijkt me dan ook voor wie de laatste heuvels solo gaat...
-