dinsdag 15 september 2015

Kans op zwaar onweer over zuidoosten/oosten van het land op woensdag

Aan de voorzijde van een koufront, in een warme sector verbonden aan een kleine lagedrukgebied over de UK, kunnen woensdag in de namiddag en vooravond felle onweersbuien ontstaan, vooral dan in het oostelijke deel van het land, met de meeste kans in het zuidoosten.  

Een factor van belang is de sterke dynamiek, nl. de sterke diepe windshear, de low level shear en SRH (boven 150-200), de naderende linker uitgang van een sterke jetstreak en de berekende matige latente onstabiliteit in de warme sector. Dit is een typische hybride situatie tussen zomeronweer en de naderende dynamiek in de atmosfeer horende bij de herfst en winter.

In de bovengenoemde gebieden met verhoogde kans is de kans zeer reëel dat cellen zich clusteren en vooral in eerste instantie zijn ook discrete cellen mogelijk welke het supercell stadium bereiken. hagel in dat geval boven 3 cm is aannemelijk (zeer lokaal uiteraard) en rukwinden boven 110 km/h ook (IVENS gaat naar 120/130 km/h !). Bij een supercell is een tornado perfect mogelijk bij een LCL rond 300m. De absolute kans is uiteraard zoals altijd relatief klein.