woensdag 15 april 2015

Lokaal zomerdag...late namiddag snelle afkoeling en zeebries!

Het wordt een mooie en zonnige lentedag vandaag met maxima die lokaal 24 à 25 graden zullen halen. Ook aan zee halen ze eerst nog waarden bij de 20 graden.

Echter, in de loop van de namiddag zet er zich een vrij sterke zeebries in die wel eens tot aan Gent zou kunnen komen. Vergeet niet dat het zeewater nog maar 8 à 9 graden bedraagt, en er dus een temperatuurverschil ontstaat deze namiddag tussen land en zee van ruim 15 graden! De wind zal dus ergens rond 15-16h vrij abrupt kantelen van zuidwest naar noord en daarmee zal het in een brede kuststrook meteen afkoelen naar zo'n 13-15 graden en ook wordt het dan wat heiig. Ook verder landinwaarts zal die wind het kwik aftoppen en zal de afkoeling 's avonds vroeg beginnen. Wie in die gebieden dus wil BBQ'en doet dat beter in de vroege namiddag!

Voorts zal, los van de zeebries, de wind algemeen vannacht ruimen naar noordnoordoost, maar dat heeft dan verder niks meer met de zeebries te maken, maar met een hogedrukopbouw bij de Britse Eilanden waardoor de stroming over de Benelux gaat ruimen. Dit zullen we de komende dagen dan wel goed merken met vrijdag amper nog maxima tot 14 graden, ruim 10 graden lager dan vandaag.

Maar dat is nu typisch april in volledig 'conform' het gezegde 'april doe wat ie wil'...In april zijn alle seizoenen mogelijk!