maandag 2 juni 2014

Zomer breekt door

De weerkaarten aarzelen nog wat en de ensembles zij nog vrij gespreid doch de kans is reëel dat we vertrokken zijn voor een warmere episode met maxima dagelijks vlot boven 20° en vrijdag en zaterdag (en eventueel zondag) zelfs vlot boven 25°.

Dit hebben we te danken aan het feit dat de druk in onze geburen begint te stijgen en vooral omdat de bijna persistente hoogtetrog bij de Britse eilanden begint af te brokkelen. Hierdoor zien we dat de Scandinavische hogedruk welke daar al weken aanwezig is, steeds meer ons weer kan beïnvloeden, periodiek gesteund door een uitloper van het Azorenhoog. Voorlopig zie ik geen krachtige blokkade en geen sterk overheersend drukgebied, waardoor het karakter van het weer nog wat onduidelijk blijft. Maar sowieso kunnen we de kaarten, zoals ze thans liggen, vertalen in vrij warm tot warm, meestal droog en vrij zonnig zomerweer.

Maar...eerst moeten we nog door de zure appel bijten met een trog die dinsdag en woensdag voor sterk wisselvallig weer zal zorgen. Woensdag halen we met moeite 17 graden, donderdag zo'n 18 graden, maar vrijdag schiet het kwik in één ruk zo'n 7 graden de hoogte in!