vrijdag 8 mei 2015

Erg vroege tropische storm geboren.

Het seizoen van de tropische stormen loopt van juni tot november in het Atlantisch bassin. Echter, we zijn 8 mei en er is er al één geboren: TC Ana. en het is er meteen één die binnen een dag of 2-3 aan land gaat aan de zuidoostkust van de VS. Erg zwaar is de storm niet maar hij haalt wel net het criterium om als tropische storm gecategoriseerd te worden.

Overigens is het niet de enige tropische storm op de aardbol die actueel actief is. Een veel zwaardere, Typhoon Noul (cat4) trekt traag maar zeker noordwestwaarts over de noordwestelijke Stille Oceaan en zou binnen enkele dagen de noordpunt van de Filipijnen kunnen bereiken.

Meer tornadogeweld op komst in VS...

We zitten in volle tornado seizoen in de midwest van de VS. Ook de komende 48 uur zullen er zonder veel twijfel een reeks tornado's over de uitgestrekte vlaktes aldaar trekken. Het SPC, die zich met de voorspellingen bezig houdt aldaar, heeft voor zowel later vandaag als morgen zaterdag een MDT Risk uitgegeven met grootste kans over de staten Oklahoma en Kansas.

Boosdoener is een traag naar het oosten opschuivende hoogtetrog/hoogtelaag met aan de voorzijde enerzijds de klassieke advectie van tropische lucht noordwaarts vanuit de Golf van Mexico en anderzijds de in de hoogte opdringende stijgbewegingen gekoppeld aan de trog. De voorspelde peilingen (hieronder voor Norman Oklahoma) liegen er alvast niet om met een CAPE volgende nacht (namiddag lokale tijd daar) tot boven 5000 in combinatie met een enorme windshear.Het lijkt erop dat ook tijdens het weekend de situatie gevaarlijk blijft, maar dan voor de staten iets oostelijker. De stormchasers zullen er de komende 48 à 72 uur alvast weten wat gedaan! En voor de rest hopen dat er niet al te veel slachtoffers vallen want eerlijk gezegd, de situatie laat erg zware (F4+) tornado's toe.