zondag 4 juli 2010

Weerkaartbespreking op zondag

Een voor deze tijd van het jaar vrij diepe Atlantische depressie nabij IJsland zal deze week deels bepalend zijn voor ons weerbeeld. In het tweede deel van de week gaat een hogedrukwig over het Middellands Zeegebied samenwerken met deze depressie en wordt zeer warme lucht naar het noorden opgestuwd. Eerst zorgt de depressie en bijhorende trog voor aanvoer van zuivere zeelucht in de Lage Landen en daarmee krijgen we gematigde temperaturen. Actieve storingen komer er niet in want altijd is er wel de invloed van het Azorenhoog Tegen het midden van de week gaat zich vanaf de wig van het Azorenhoog een afzonderlijke cel afsplitsen over onze regio en later C-Eur. Vanaf het Iberisch schiereiland wordt dan geleidelijk zeer warme lucht naar FR geduwd.

Als we GFS mogen geloven komt een deel van FR in een gebied met een T850 tot 25°! Dit staat garant voor maxima boven 35° en lokaal 40° is dan mogelijk, tot in C-FR. De warmste lucht lijkt net onder ons door naar Duitsland te trekken gezien de stroming net niet genoeg krimpt om deze lucht tot bij ons te brengen. Niettemin komt ook bij ons de 15° grens vlot voorbij op 850 hPa en zodoende kan het kwik vanaf woensdag en zeker de dagen erna richting 30°. Zeker vrijdag en zaterdag kan die waarde worden overschreden.

Het is niet ondenkbaar dat deze warmte opnieuw met zware onweersbuien wordt verjaagd. Zowel het Amerikaanse als het Europese model geven een afkoeling weer na het weekend tgv het naderbij komen van de Atlantische trog.