woensdag 18 september 2013

Indian summer op komst

Hoewel de term 'Indian Summer' voorbehouden is voor Noord-Amerika weet iedereen wel wat ik ermee bedoel. het klinkt alvast meer sexy dan 'nazomer'.

Na twee weken herfst begint de luchtdruk aan een gestage stijging waarbij de komende dagen een klim te zien zal zijn van ca. 1000 hPa naar zo'n 1030 hPa. Een hogedrukkern zal zich vooral vanaf vrijdag bij ons komen nestelen en daarna voor minstens een week aanwezig blijven. Ook in de hoogte zien we sterke opbouw van hogedruk onder de vorm va een ware Omega-blocking op 500 hPa. Zo'n configuratie houdt bestendig en honkvast weer in met storingen die ons niet kunnen bereiken en dus droge omstandigheden. Door de nabijheid van de hogedrukkern zal het ook erg rustig worden en daar zit net de adder onder het gras. Zo'n situatie eind september houd meteen gevaren in, en wel vooral aangaande de kansen op lage wolken en mist. 

De nachten zijn reeds relatief lang en hebben alle tijd om af te koelen. Het zal dus elke dag weer afwachten zijn hoeveel mist en lage bewolking er 's nachts wordt gevormd door dit afkoelingsproces en vooral, hoe snel dat ochtendgrijs zal oplossen. Vooral met een kern veelal over de Noordzee is het gevaar reëel voor een soms moeizaam oplosproces. Eens echter dit lukt, en dat zal regelmatig wel lukken uiteraard, krijgen we veel zon en mooi nazomerweer met maxima die klimmen richting 20 graden of net daarboven.