maandag 29 april 2013

Droogte duurt verder en scherpt aan!

Voor mensen die geen regen lusten allemaal plezant, maar wie even wat verder denkt weet dat de natuur dringend water nodig heeft. De lente is een echte groeiperiode voor de fauna en de jonge plantjes (en aangelegde gazons) smeken nu om hemelsap. Echter, het heeft de voorbije weken veel te weinig geregend; in Ukkel viel amper 26 mm in april, tegen normaal een goeie 51 mm. April is sowieso altijd wel een droge maand maar het kan best wat meer regenen nu. Het record voor droogste april ooit is evenwel niet meer te breken want in april 2007 viel er een neerslaghoeveelheid in Ukkel van welgeteld 0.0 mm !

Reden van het droge weer moeten we opnieuw zoeken bij de positie van de straalstroom. Maanden bevond die zich ten zuiden van ons met als gevolgd die aanhoudende winter, nu bevindt hij zich meer benoorden onze streken. T.t.z., wat er van overblijft, want de modellen tonen een opvallend zwakke straalstroom. Ons weer wordt ook de komende 10 dagen gedomineerd door relatief hoge druk dus ruimte voor actieve regenzones is er amper.

Het kille weer van deze dagen zullen we evenwel geleidelijk ruilen voor normale tot zelfs iets te warme temperaturen tussen 16 en 20 graden. En dit met flink wat zon. Met andere woorden, vooral vanaf volgende week breekt een periode aan van stabiel en vrij zonnig lenteweer met best aangename temperaturen en relatief frisse nachten, zonder gevaar voor nachtvorst evenwel! Maar dus helaas te droog. Ook onweerliefhebbers zullen nog wat geduld moeten hebben want al die stabiliteit fnuikt uiteraard de kansen op onweer...

Karim Hamid - 2013