maandag 29 oktober 2012

orkaan Sandy gaat vanavond aan land

Zoals verwacht is orkaan Sandy gearriveerd nabij de oostkust van de VS met een actuele kerndruk nabij 946 hPa en met een gemiddelde wind rond 120 km/h (cat1 orkaan). De kern trekt noordwaarts maar buigt vanaf nu snel af naar het noordwesten om zo in te beuken tegen de oostkisten van de VS en aan land te gaan nabij de staat New Jersey. De storm neemt voorlopig niet af, integendeel, de laatste uren is de kerndruk enkele hPa gezakt en is de wind zo'n 10 knopen toegenomen naar zo'n kleine 75 knopen, een dikke cat1 orkaan dus.

Voorlopig is de orkaan nog volledig tropisch wat betreft opbouw maar het NHC verwacht dat de orkaan de komende 12 zal transformeren tot een extra-tropische storm. Dit zou volgens het NHC niet betekenen dat de storm meteen verzwakt, en zelfs nog wat kan intensifiëren vlak voor de storm vanavond laat aan land gaat. Het is niet onmogelijk dat de orkaan net nog cat2 haalt vlak voor 'landfall' maar voorlopig gaat men uit van niet. Rukwinden zijn mogelijk vanavond tot zo'n 180 km/h, met een gemiddelde wind tot 148 km/h!

Wanneer we de storm op de weerkaart bekijken, valt meteen op dat het om een zeer uitgestrekt exemplaar is. Doorgaans zijn tropische stormen klein met een geconcentreerd windveld. Deze storm heeft zowat de uitgestrektheid van een gewone extra tropsiche Atlantische stormdepressie. Dit zorgt voor een groter windveld dan anders en de storm bevat ook meer energie dan veel andere orkanen met dezelfde categorie, wat o.a tot uiting kan komen in overvloedig veel regen en eveneens een langere duur van het zware weer.

Naast de zeer zware windstoten is er het probleem van vloedgolven en vooral het vele water dat naar beneden komt , met aan de zuidflank van de storm een neerslagcummulatie welke kan oplopen tot 250 mm op 24 uur. Golven tot 10-11m zijn mogelijk nabij de kusten, wat uiteraard erg indrukwekkend is.

Eind vorig jaar kreeg dezelfde  regio al te maken met een ver doorgeschoven orkaan: Irene. Ook toen ging het om een cat1 orkaan. Doordat orkaan Sandy langere tijd blijft 'haperen' over de oostkust, kan deze storm meer schade aanrichten dan Irene vorig jaar.

Diverse TV stations zenden continue uit in de VS, o.a via deze link.