zondag 21 maart 2010

Weerkaartbespreking op zondag

Afgelopen week konden we van de lente reeds proeven, althans van de zachte temperaturen want zoals verwacht viel het met de zon vaak tegen. Ook de eerste echte onweersbuien doken gisteren op de eerste lentedag op over het westen. De natuur volgde met de eerste hommel koninginnen, de eerste vlinders en de eerste massale paddentrek.

Volgende week blijft de zachte lucht aanwezig te blijven, althans tot vrijdag. Ons weerbeeld zal een groot deel van de week gedomineerd worden door een opbouwend hoogterug over W-Europa. De kaart op 200 hPa laat dit goed zien.

Op de oceaan zakt een trog intussen verder uit naar het zuiden en deze trekt traag oostwaarts. Onder toedoen van deze evolutie wordt de stroming in de hoogste zuidelijk en komt er een transport op gang van zachte lucht. In volle zomer stond deze kaart garant voor felle onweersbuien en de ontwikkeling van een Spanish Plume. Nu krijgen we meestal droog weer met regelmatig wat zon en temperaturen welke elke dag enkele graden stijgen om tegen donderdag een piek te halen met waarden rond 17 graden.


Of we echter veel zon zullen zien is maar de vraag want storingen blijven steeds in de buurt ten westen van ons en de kaart op donderdag (onder) laat een typische severe storm situatie zien met een diffluente trog west van ons. In de loop van donderdag wordt de atmosfeer ook onstabiel over Frankrijk en onweer zou best wel kunnen tegen dan en zelfs hevig onweer is dan mogelijk gezien het dynamisch profiel van deze kaart. Zo ver van te voor ontbreekt uiteraard elke detail maar daarvoor verwijs ik in de loop van de week naar m'n andere blog.

Het lijkt er daarna sterk op dat we deze sterk meridionale stroming even kwijt zijn tegen vrijdag en zeker naar het weekend toe want de kaarten laten de trog dan opvullend over ons liggen met bijgevolg veel frissere temperaturen en wisselvallig weer. De onderstaande kaart geeft dit ook duidelijk aan.