vrijdag 3 februari 2012

Europa kreunt onder de vrieskou

Geen overdreven titel heb ik gebruikt. Over grote dele van Europa vriest het stevig. Bij ons vriest het overdag meest licht en 's nachts matig tot streng. De gevoelstemperatuur is nog wat lager maar niet meer zo laag als midden deze week door het wat afzwakken van de wind. Maar in vergelijking met wat we zien in Oost-Europa en het westen van Rusland, is het hier nog relatief warm. Misschien herinnert u zich één van mijn blogs vorige week waarover ik het had over een bel extreem koude Siberische lucht. De vraag oen was of deze bel ons zou bereiken. Wel, nee dus.

Echter, deze afgesnoerde koude bel is er wel degelijk gekomen maar stagneerde over het westen van Rusland en bevindt zich actueel nabij het grensgebied tussen Europa en Rusland. Dit zien we op bovenstaande kaart. Op 850 hPa zien we daar temperaturen tot -25 graden. Was deze bel tot bij ons geraakt, dan was het hier bij ons makkelijk -10 overdag en -20 's nachts in de centrale regio's.

Waar die bel nu aanwezig is, namelijk o.a over Wit-Rusland en Oekraïne, zijn de temperaturen niet te harden. Hieronder een kaart met de opgetekende minima van vanmorgen. Op veel plaatsen ging het kwik richting -30 graden en overdag komt daar niet zo heel veel bij. Bovendien ligt daar ook sneeuw. De komende dagen gaat de koude luchtbel aan de wandel naar het noorden en warmt het er wat op al blijft het daar stevig vriezen met waarden tot -15 graden.

Ook bij ons trouwens continue vorst tot ergens donderdag of vrijdag aanstaande. En zoals gisteren al aangehaald, vanaf deze namiddag afgewerkt met een laagje sneeuw op de meeste plaatsen zodat het plaatje af is. De sneeuw is echter wel een spelbreker voor schaatsliefhebbers want voor een snel aandikken van ijsoppervlakken zorgt een sneeuwlaag voor isolatie zodat een ijslaag dan minder snel aandikt...