donderdag 2 mei 2013

terugblik april - vooruitblik eerste helft mei

April was een wat vreemde maand. Enerzijds hadden we nog last van de nasleep van de lange winter met de eerste decade koude omstandigheden. Midden de maand hadden we plots een warmte-opstoot met maxima lokaal tot 20°. De tweede helft van de maand verliep normaal tot iets te zacht. Op die manier eindigt april 2013 in de geschiedenisboeken als een vrij normale maand met een gemiddelde dagtemperatuur van 13.2° (tegen 14.2° normaal).

Opvallender zijn de andere parameters, die beter illustreren dat de maand niet zo normaal was. De fietsende medemens zal gemerkt hebben dan de wind opvallend sterk waaide. Dit uit gemiddeld noordnoordoost, tegen de westzuidwestenwind in een normale aprilmaand. Reden uiteraard is de op zijn kop staande luchtdrukverdeling met vaak hogedrukinvloeden ten noorden van onze streken. De hoeveelheid neerslag was tevens laag met slechts 25.8mm in Ukkel (norm. 51.3°). Het regende slechts op 9 dagen ipv op 15 dagen anders. Het aantal onweersdagen bleef tenslotte steken op 2 dagen, terwijl het in een normale aprilmaand op 9 dagen onweert in ons land. 

Veel van de bovenstaande anomalieƫn zijn rechtstreeks te wijten aan de afwezigheid van de straalstroom in onze geburen. Deze straalstroom bevond zich immers erg zuidelijk nabij het Middellands Zeegebied en over Noord-Frankrijk.

De vooruitzichten voor de eerste helft van mei zien er niet slecht uit. Van een zonale stroming en sterke straalstroom is nog steeds geen sprake en dus moeten we het vooral hebben van hogedrukgebieden, al dan niet op een voor ons gunstige locatie. De verwachtingen van de (N)AO-index geven trouwens aan dat deze laag blijft (na een korte heropleving afgelopen 2 weken (waar wij overigens weinig van hebben gemerkt), duidend op een zwakke straalstroom.

Doordat de locatie van de hogedrukgebieden zeker in dit seizoen belangrijk is (een kern ten westen van ons betekent koele Noordzeewind en een kern ten oosten van ons geeft ons zachte tot warme landlucht), wippen de weermodellen dezer dagen soms van het ene uiterste naar het andere. De laatste verwachtingen geven aan dat het dit weekend nog wat aarzelend lenteweer is met zaterdag nog doortocht van een zwakke storing. Vanaf zondag lijkt de zon steeds meer terrein te winnen en gaat het kwik traag maar zeker de hoogte in met zondag maxima rond 17 graden bij regelmatig zon en weinig wind, maandag en dinsdag zoekt het kwik de 20 graden op bij flink wat zon en nog steeds weinig wind. Op en top 2 lentedagen dus begin volgende week. 

Ergens midden volgende week 'zou' het weer wat koeler en minder zonnig worden. Regen van betekenis lijkt ook dan niet aan de orde te zijn zodat de natuur erg droog blijft. De hogedruk lijkt lang te gaan overheersen met winden die blazen tussen noord en oost. Het kwik lijkt rond de normale waarde te schommelen met nachten die in Vlaanderen gevrijwaard zouden moeten blijven van nachtvorst, al moeten we zeker op dat punt voorzichtig blijven want met noord/noordoostenwinden is nachtvorst nooit ver weg, zeker niet aan de grond!


bron cijfers: KMI