maandag 8 oktober 2012

Gouden oktoberdagen

We naderen midden oktober, vaak een kantelpunt in het najaar vanaf wanneer echt herfstweer zijn intrede doet en de eerste zware herfststormen ons kunnen bereiken. Maar dat hoeft helemaal niet elk jaar zo te zijn. Evengoed kunnen we mooie najaarsdagen krijgen en tot begin november kan het ronduit aangenaam toeven zijn buiten. Als de zon uitbundig schijnt spreken we deze periode van het jaar van gouden oktoberdagen

Wanneer zo'n periode wat langer aanhoudt spreekt men in het noorden van Amerika van een Indian Summer, maar voor onze streken is deze term weinig zinvol.

Zo'n standvastig mooi najaarsweer kunnen we enkel te danken hebben aan hogedruk op de juiste plaats waarbij wij aanvoer krijgen van landlucht uit het oosten tot zuidoosten of zelfs zuiden. Wanneer de lucht van over de Alpen komt kan een soort föhn effect soms zorgen voor bovennormale maxima. Maar ook zuidelijke luchtmassa's kunnen deze tijd van het jaar nog vrij warme lucht tot bij onze regio stuwen en in uitzonderlijke gevallen is een 25 graden in het centrum van het land nog mogelijk.

Zo ver komt het deze week bijlange niet maar een mobiel hogedrukgebied zorgt deels dinsdag, en ook woensdag en deels donderdag voor brede opklaringen. We kunnen dus met wat moeite spreken over enkele gouden oktoberdagen in het verschiet. Vooral woensdag lijkt een zeer fraaie dag te worden met veel zon en weinig wind waardoor de vrij frisse maxima van 13° al bij al nog aangenaam zullen aanvoelen in de zon.

Minpunt is wel dat de aangevoerde lucht koel is met dauwpunten amper rond een graad of 5. Rechtstreeks gevolg is dat de nachten koel verlopen met in de Ardennen zelfs lokaal kans op een graadje vorst en in de Kempen zal het kwik woensdag- en donderdagmorgen ook niet ver boven het vriespunt uitkomen met kans op een graadje grondvorst.


Men profiteert er best van want vanaf gaat het mis en zorgt een naderende Atlantische trog voor wisselvallige weerkaarten...