donderdag 15 april 2010

droogte, nachtvorst en echte lente

De weermodellen lijken zeer consistent wat voor deze tijd van het jaar geenszins evident is. We durven het dus aan enkele stellingen in te nemen en de eerste luidt dat het nog minstens een dag of 7 kurkdroog blijft. Reden is de hogedruk welke steeds in de buurt blijft. In de hoogte zitten we met een zgn. "high-over-low blocking" die al een week droog maar winderig weer gaf in ons land. Deze blokkade verdwijnt nu maar wordt na het weekend meteen gevolgd door een nieuwe blokkade ten westen van ons land. Regenzones komen er zo niet in. Dit is goed te zien op onderstaand meteogram ensemble verwachting GFS).


Nog te zien op deze afbeelding is het verloop van de temperatuur op 850 hPa (ca. 1500 m hoogte). Deze T850 is een indicatie voor de temperatuur aan de grond. De dikke rode lijn geeft min of meer de seizoenswaarde weer. We zien hierop de tijdelijke opwrarming tijdens het weekend met een piek op zondag, meteen gevolgd door een fameuze afkoeling van maar liefst een graad of 8. Dit wil ook zeggen dat de nachten opnieuw biezonder koud zullen zijn met zelfs in Vlaanderen kans op nachtvorst. Potten mogen dus opnieuw naar binnen!

Naar het einde van de week stuwt de hogedrukblokkade geleidelijk zuidwestelijke lucht naar onze streken en warmt het opnieuw flink op. Als, en ik zeg wel degelijk 'als', het hogedrukgebied dicht genoeg in de buurt blijft kan dat naar het einde van de week en daaropvolgend weekend echt lenteweer worden met maxima rond 20° en veel zachtere nachten.
.

Vulkaan Eyjafjalla onrustig - UPDATE -

Hieronder een nieuwe berekening van het traject dat de stofwolk aflegt. Starttijd is deze middag, dus het gaat hier om nieuwe rook die vandaag uit de vulkaan kwam en niet deze die vannacht ons luchtruim bereikt. De berekening is gemaakt voor 3 hoogtes, maar alle 3 geven ze een traject onze kant uit en deze bereikt ons dan morgenavond. Dus m.a.w, nieuwe uitbarstingen zullen nog in het weekend zorgen voor verse slechte condities over ons land!


Vulkaan Eyjafjalla onrustig

foto: Peter Vancoillie

Satellietbeeld van voor de middag, de aswolk is bruin gekleurd

Het is al een tijd onrustig nabij de Eyjafjalla vulkaan op IJsland. Gisteren kwam een krachtige uitbarsting tot stand en gezien de synoptische situatie op de weerkaarten (hogedrukgebied op de oceaan) wordt de uitgestoten rook onze richting opgestuwd. Vooral voor de luchtvaart geeft dit problemen. Wanneer we het traject berekenen van de stofwolk op basis van het GFS model, dan blijkt dat de rook inderdaad onze kan opkomt.


De kern van de rook/stofwolk zou net benoorden de Lage Landen terechtkomen maar zo'n wolk is uiteraard op termijn zeer diffuus en uitgewaaierd zodat de wolk bij aankomst op het continent zeer breed is en dus ook deels over de Benelux trekt.

Op de bovenstaande kaart zien we dat de wolk aankomt tegen vanavond en vannacht. Uiteraad zorgt de vulkaan ook voor veel as en stof hogerop in de atmosfeer en dit stof zal er wel een tijdje over doen om voorbij te trekken. Al lijkt het erop dat de stroming in de hogere regionen ervoor zorgt dat het meeste stof op die hoogte naar Scandinaviƫ trekt. Hoe dan ook kan het stof de komende dagen zorgen voor extra roodgekleurde zonsop/ondergangen. Het loont dus absoluut de moeite om deze momenten van de dag extra goed in het oog te houden...

Een mooie fotoreportage van de omgeving aldaar en de actieve vulkaan kan u vinden op onderstaande links:

link1
link2
link3
link4