vrijdag 25 mei 2012

hogedruk eindelijk aan zet

Al enkele dagen geleden hier aangekondigd en intussen een feit, een hogedrukgebied benoorden onze streken zorgt voor mooi zomers weer. Sinds gisterenavond zijn we de onweersbuien kwijt en kan het niet meer op. Achter een zgn. 'glazen koufront' (onzichtbare passage van een front, komt niet al te vaak voor) is gisterenavond en vannacht een veel stabielere en drogere luchtmassa vanuit het Europese vasteland over ons gespoeld waarin wolken nauwelijks kans hebben.

Vandaag, alsook zaterdag en zondag en waarschijnlijk ook maandag is het dan ook mooi en zonnig hogedrukweer met niet overdreven hoge maxima. De maxima halen voor veel mensen de ideale waarden van 23-25° en 's nachts koelt het voldoende af om de slaaprust niet te hinderen. Vooral vandaag vrijdag waait er nog een vrij krachtige wind, maar de komende dagen is de wind elke dag wat minder sterk.

Al bij al een verademing na een sombere en koele eerste helft van de maand mei. Het ziet er dan ook naar uit dat mei in het centrum van Belgiƫ wat temperaturen betreft op normale waarden zal uitkomen door het vrij warme tot warme 3de decade van de maand.

Te verwachten keerzijde van de zomerse medaille: files naar zee in dit verlengde weekend, files aan de bbq-afdelingen van de winkels en hooikoortsellende, zeker gezien de wind die de pollen gretig verspreidt.