maandag 16 mei 2011

Weerkaartbespreking op zondag - opnieuw zomerse vooruitzichten

Het lijkt er sterk op dat we een zonnige en warme lente zullen kunnen optekenen want ook deze laatste meteorologische lentemaand doet verder waarmee die bezig is, zomerse kaarten tonen. Afgelopen weekend en het eerste deel van deze week lijkt de lente een steek te laten vallen al heeft dat voor de natuur niet echt grote impact. De hoogtekaarten zijn echter nochtans gewijzigd met een duidelijk uitzakkende Rossbywave over de noordelijke oceaan bij Groenland en Ierland waardoor een sterke zonale stroming ontstaat over de gebieden benoorden Schotland richting Scandinaviƫ. Wij bevinden ons net buiten deze barokliene zone in en dus alweer droog weertype.

Naar het weekend toe lijkt de trog op de oceaan wat uit te zakken terwijl zich over het continent oost van ons een rug opbouwt waardoor de bovenstroming alweer zuidwestelijk wordt en de druk bij ons stijgt. In de praktijk betekent dit opnieuw een advectie van warmere zuidelijke lucht waarbij de maxima opnieuw vlot de 20° overschrijden. Wat het weerbeeld daarbij horend betreft zal veel afhangen van hoe de trog op de oceaan zich zal gedragen en hoezeer de druk stijgt en persistent is op het Europese continent.

Als de rugopbouw minder uitgesproken is en/of de trog wat sneller dichtbij komt kan het weerbeeld naar het weekend toe wat onstabieler worden, maar in het andere geval is het vrij mooi zomerweer. Te warm wordt het in elk geval met vlot 20° en meer...