maandag 3 januari 2011

weerkaartbespreking op zondag

Deze week schakelen we even over naar een zachte zuidwestelijke stroming waarbij uiteindelijk de 10 graden in de buurt komt. Toch blijven de weerkaarten twijfelen tussen zacht zonaal weer en sputterend koel winterweer. De stroming blijft immers redelijk slingeren en erg ver is de koude lucht nooit verwijderd.

In hoofdzaak zal een hoogtetrog nabij of zuid van IJsland de regie in handen nemen en over onze streken zorgen voor uit west- tot zuidwestelijke stroming waarbij enkele actieve neerslagzones over de Benelux zullen trekken. Ook de wind spant flink aan en tegen het weekend komen we ook goed en wel in de zachte zeelucht terecht van subtropische oorsprong. De eerste neerslag kan vooral in de hogere gebieden winters van karakter zijn, maar uiteindelijk wordt toch overal gewoon regen verwacht. Welkome regen, want het wordt hoogtijd dat het vele zout van de wegen wordt gespoeld. In hoeverre dit zachte weer zal doorzetten is nog maar de vraag want na het weekend komen we opnieuw terecht in aanzienlijk koelere lucht.

Daarna is het wachten op wat er zich verderop op de oceaan zal voordoen. Komen er nieuwe blokkades tot stand of wordt de stroming resoluut pal zonaal? Afwachten maar...