woensdag 4 augustus 2010

Moesson slaat hard toe in Pakistan

Het is niet abnormaal dat er in delen van Pakistan veel regen valt in de zomer. Jaarlijks bereiken ook in Pakistan de moessonwinden en vallen zware buien met veel regen. Deze starten normaal begin juli en duren voort tot in oktober. Eind juli viel er lokaal meer dan 250 mm in delen van het noordwesten op slechts enkele dagen tijd en dat was er op veel plaatsen te veel aan door rivieren welke uit hun oevers traden. Ook de komende dagen lijken de buien aan te houden.


Hitte duurt voort in West-Rusland

In het westen van Rusland houdt de hitte aan. Ook de komend dagen klimt het kwik er makkelijk tot 10° boven de normale waarden. De reden van deze hittegolf moeten we nog steeds zoeken in de hogere luchtlagen alwaar troggen het weerbeeld bepalen over West-Europa (vandaar ons gematigd zomerweer) en een persistente hogedrukblokkade stand houdt ober Rusland met tussen beide aanvoer van zeer warme lucht (T850 loopt op naar 25°).

In West-Europa blijven de temperaturen eerder gematigd tot zelfs iets te fris. Ook in het noorden blijft het dan weer aan de warme kant alsook over het Iberisch schiereiland.

http://wxmaps.org/pix/temp4.png