vrijdag 12 oktober 2018

Trekt orkaan Leslie naar Portugal?

Steeds meer modellen berekenen het traject van orkaan Leslie richting Portugal. De kaart hiernaast is de berekening van Arpege die de kern van de orkaan aan land laat gaan ter hoogte van Lissabon. Rukwinden kunnen in eerste instantie oplopen richting 120 km/h en er kan flink wat regen vallen.

Veel zal afhangen van of de orkaan wel of niet wordt opgenomen door de grootschalige hoogtetrog. Op de kaart hieronder zien we dat de storm ook in het Amerikaanse weermodel GFS nét wel wordt opgenomen door de trog en dan logischerwijs oostwaarts wordt meegesleurd. Blijft de interactie uit met de trog, dan keert de orkaan terug westwaarts zoals nog steeds wordt voorspeld door de Amerikaanse weerdiensten.

Het zal er dus om spannen. Maar Portugal en later ook Spanje moet alvast rekening houden dat de kans reëel is dat later op zaterdag en deels zondag het even flink kan spoken...

Dat ex-tropische cyclonen tot het Europese vasteland komen is op zich niet zo uitzonderlijk. Later zal ook ex-orkaan Micheal nabij de westkust van Europa arriveren. Het verschil tussen Leslie en Michael is dat de eerste deels nog tropische eigenschappen zal hebben en Michael zijn tropische karakter totaal zal verliezen boven de Oceaan, zoals dat gebruikelijk is.